Na oblacima snova, leteći u novu avanturu, Kofer i Mišel lete na Bali.
Ostvo Bogova, jedno od 18000 indonežanskih ostrva. Avantura počinje na pirinačnim terasama u tropskim šumama Ubuda i završava se na visokim talasima surfera i belim peščanima plažama Kute.
Svi mogući smišljeni stajlinzi kao i šeširi ubačeni su u kofer, koji je sila težine zatvorila… Sati, a boga mi i dan dele me od dolaska na Bali. Kasni let i noć u Dohi.. Videti Dohu… Pričaću vam jednom.
Danima Vam ne pišem u traženju reči koja bi ga opisala..

Egzotičnost, možda je tražena reč, koja počinje ne na moru, ni okeanu već na terasama smaragdno zelenih pirinačnih polja, opijena mirisom kafe i vlage tropske šume.
Bali, rajsko ostrvo bogova – inspiriše lepotom koja zrači i zaustavlja vreme, a ispunjava neisrcrpnom energijom mira večnosti. Čarolija ljuljaške nosi nas iznad prostranstva vremena i čini posebnost ovog božanskog mira…Vulkansko ostrvo prošarano netaknutim pejzažima zelenih pirinačnih polja, i bujne tropske šume širi mir i daje izvor neiscrpne energije. . Dodir vode sa vodopada, snaga sile talasa omadjijanih surfera je magična i neponovljiv iskustvo samo ovde doživljeno.


Ostrvo je tradicija vere i kulture nebrojivih hinduističkih hramova. Ulazeći u neki od njih dobijate njihovu odeću u znak poštovanja hrama. Iznova ulazim u ovaj i onaj, obuci i svuci i tako učim snagu vere i tradicije kroz kulturu širi se ostrvom i prenosi se turistima.
Narod, veoma pobožan, koji veruje u “karmu” dobro se dobrim vraća, a loše nek ide. Na svakom koraku je korpica cveća i još po nečega što je simbol vere i postojanosti naroda Balija, koji neguje tradiciju, duhovnost, odoleva globalizaciji, modernizaciji prkosi 21. veku.


Pišem Vam, ali nikako da budem zadovoljna.
Evo jedne priče koja čini posebnost Balija, Ubud i terase pirinačnih polja.
Egzotični Ubud, Bali

Priča sa ljljuške

Zaljuljajte se i poletite visoko i još više, dok ispod vas se prostiru terase pirinačnih polja, a šuma isijava svoj spokoj i mir. Smaragdno zelene površine savršene prirode pružaju se prostranstvom ispod moje lepršave haljine, dok sloboda vetra nosi moj Kofer misli i on leti snagom slike u vaše srce.
Morala sam i ovo iskustvo doživeti i podeliti sa Vama.
Iako sam skakala padobranom, pomalo mi je bila jeza vezivanja sajle oko moje haljine. Bezbednost je na visokom nivou. Ljudi voze bicikle po žici, voze se kao supermeni, a mene vuče zamah ljuljaške i prostranstvo koje moje ruke žele da zagrle, uhvate, a ono se izmiče i smeje..
Uhvati me, vetar šapuće. I posle drugog zamaha strah se raspršio, a osećaj slobode je zavladao sa osmehom na licu, raširenih ruku grlila sam ljubav i slobodu, prostranstvo, nebo, vreme i trenutak.. I još više i dalje odgurnite me bliže nebu, suncu.. Ljuljajte se sa mnom i letite visoko i više dok vas misli nose.. Energija prirode, mir slobode ljuljao se mojim telom, a duša je bila slobodna okružena rajem ostrva bogova.. Trenutak leta ptice, vetra na oblacima učinio je ove trenutke neponovljivim i nezaboravnim. Pakujem ih u kofer i nosim da ih sa vama podelim.

1

post a comment